de Verloskundige

Hoe begint een miskraam?

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Dit hoeft echter niet. 1 op de 5 vrouwen heeft in het begin van de zwangerschap namelijk last van vaginaal bloedverlies. Bij de helft hiervan ontstaat uiteindelijk een miskraam. Ook kunnen de zwangerschapsverschijnselen, zoals ochtendmisselijkheid of gespannen borsten, vlak voor een miskraam afnemen.

Als blijkt dat je een miskraam hebt, kun je afwachten of je laten behandelen in het ziekenhuis. Bespreek de voor-en nadelen met je verloskundige en denk thuis rustig na over welke behandeling je wilt.

Afwachten

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen 2 weken vanzelf op gang. Soms duurt het langer. Je krijgt dan buikkrampen zoals bij een hevige menstruatie en het bloedverlies neemt toe. Bij pijn kun je paracetamol nemen. Een miskraam bij 12-16 weken kan heviger zijn, omdat het vruchtje dan groter is. Soms verlies je dan ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is in verband met infectiegevaar verstandig geen tampons te gebruiken.

Bij een miskraam is er een kleine kans op hevig bloedverlies. Als dit bij jou gebeurt, moet je direct je verloskundige bellen. Natuurlijk kun je haar ook altijd bellen als je twijfelt. Wanneer het bloedverlies in de periode na de miskraam weer toeneemt en de buikpijn aanhoudt, dan wordt er weer een echo gemaakt. Het kan namelijk zijn dat er nog resten zwangerschapsweefsel in je baarmoeder zitten. Deze worden dan verwijderd. Als je de miskraam afwacht, geeft dit, behalve een kleine kans op een hevige bloeding, geen risico's op infectie of beschadiging van de baarmoeder(mond). Ook zijn er geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap.

Behandeling met medicijnen

In het ziekenhuis kan de gynaecoloog of verloskundige tabletten in de vagina inbrengen. Hierdoor kan een spontane miskraam opgewekt worden. Na het inbrengen van de medicijnen mag je naar huis. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met buikpijn en bloedverlies. Een behandeling met medicijnen geeft geen risico op infectie of beschadigingen van de baarmoeder(mond). Het geeft ook geen risico's voor toekomstige zwangerschappen. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig. Hierbij is er ook een klein risico op een hevige bloeding.

Curettage

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina leeggemaakt met een soort schrapertje of met een dun zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 a 15 min. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt.
Bij 1 op de 20 vrouwen die een curettage krijgen, werkt de behandeling onvoldoende en moet de curettage na 2 weken herhaald worden.

Bij 1 op de 20 vrouwen die een curettage ondergaan, krijgen complicaties, zoals een infectie, hevig bloedverlies of een beschadiging van de baarmoeder(mond). Ook is er een klein risico op problemen door een narcose. Dan is verdere behandeling nodig. Na een curettage is er een kleine kans op verklevingen van het baarmoederslijmvlies. Dan kan het soms iets moeilijker zijn om weer zwanger te worden.

Marjolijn (30): 'Rond 8 weken zwangerschap kreeg ik wat licht bruinachtig bloedverlies. Dit werd steeds meer. De verloskundige heeft een echo gemaakt. We zagen geen kloppend hartje. Wat was dat een vreselijk moment. Alle toekomstverwachtingen in een klap weg. Ik heb eerst even afgewacht, maar vond het een akelig idee om door te lopen met een vruchtje dat niet leeft. Daarom koos ik voor een curettage. Ik zag er vreselijk tegenop, maar het viel mee. Met een roesje werd ik in het ziekenhuis gecuretteerd. Na een paar uur mocht ik weer naar huis. De eerste dag had ik nog buikpijn en nam ik paracetamol. Daarna verloor ik nog een week bloed: alsof ik ongesteld was.'

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl